People, Portfolio, Västra Spöland

Västra Spöland

April 28, 2014

Idag vill jag ge dig en inblick i Stellan och Maud Strands vardag på deras gård i Västra Spöland. Stellan är uppvuxen på gården och har bott i Västra Spöland hela sitt liv. Gården började med 2 djur för över 200 år sedan och har utvecklats till dagens gård med 87 djur. Gården har alltid bedrivts ekologiskt av Stellan och Maud, men blev certifierad som ekologisk först på senare tid.

“Det finns inget bättre liv, men inget jobbigare heller” berättar Stellan för mig om livet som bonde. “Maskiner kan du stänga av efter en arbetsdag. Djuren kan du givetvis inte stänga av och måste skötas om från morgon till kväll”. För honom är bondeyrket det bästa yrket han kan tänka sig med tanke på hur viktigt det är med lantbruket och matproduktionen för alla människor.

Om mindre än 1 månad ska Stellan och Mauds kor släppas ut på bete och i år kommer dom att skutta runt på naturbetet Vännässjön mellan Västra Spöland och Vännäsby 17 maj. Stellan och Maud är en del av föreningen Naturbeteskött som består av bönder som har sina djur på bete på naturbetesmarker, det vill säga marker som inte plöjts, odlats eller skördats. Detta leder till ett rikare djurliv och ett öppnare landskap. Läs mer om naturbetesmarker på föreningens hemsida och kolla även en filmsnutt där Stellan berättar om naturbetesprojektet Vännässjön.

Bilderna från Stellan och Maud Strands gård ingår i ett dokumentärt fotoprojekt som dokumenterar livet i byn Västra Spöland vid Vindelälven i Västerbotten.

stellan-och-maud-strand-01 stellan-och-maud-strand-03 stellan-och-maud-strand-04 stellan-och-maud-strand-05stellan-och-maud-strand-07 stellan-och-maud-strand-08 stellan-och-maud-strand-09 stellan-och-maud-strand-10 stellan-och-maud-strand-11 stellan-och-maud-strand-12 stellan-och-maud-strand-13 stellan-och-maud-strand-14

Warning: Undefined variable $post in /customers/c/c/0/bjarteedvardsen.com/httpd.www/frilans/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22 Warning: Attempt to read property "ID" on null in /customers/c/c/0/bjarteedvardsen.com/httpd.www/frilans/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.