Thoughts

Umeå

February 3, 2015

Varför egna projekt är viktiga …

Innan jag skriver ett sorts manifest om egna projekt vill jag börja med att påpeka att jag tycker väldigt mycket om att fotografera på uppdrag från andra. Det är så spännande att samarbeta med nya och bekanta människor som har sina unika önskemål. Uppdragen öppnar mina ögon på nya sätt med sina särskilda utmaningar, precis som de egna projekten har en förmåga att göra det också, fast på sina sätt. Det är helt enkelt två olika konster som fotografer behöver mästra och jag älskar dem båda två.

Som bildbeställare kan man kanske börja fundera varför en del fotografer lägger vikt vid egna projekt på hemsidor och i andra presentationer. Varför inte visa enbart bilder från beställd fotografering? Och som ny fotograf kan man kanske fundera på samma sak och fråga sig: Varför ägna sig åt obetald fotografering istället för att lägga 100% tid, energi och fokus på uppdragen och marknadsföringen?

För sju år sedan blev jag medveten om varför de egna fotoprojekten är så viktiga för en yrkesfotograf, tack vare min fotolärare David F. Bowen. Jag är väldigt tacksam för att jag fick den här insikten redan innan jag bildade eget företag och jag vill gärna sprida den vidare till andra fotografer.

I egna projekt finns det främst av allt total konstnärlig frihet. Jag kan fotografera precis som jag vill och det finns ett stort utrymme för att utveckla bildspråket i nya riktningar. Samtidigt utvecklas också fotointresset, hantverket och bildspråket – och allt detta har jag med mig antingen jag fotar egna projekt eller uppdrag. Att mitt fotograferande utvecklas istället för att stagnera gynnas ju även kunderna av.

I egna projekt kan jag fotografera platser och människor som en kund aldrig skulle be mig att fota. Egna projekt är helt enkelt viktiga för att dokumentera sidor av samhället som jag själv tycker är intressanta. Där en redaktör kanske skulle säga “det passar inte” eller “det är ointressant” kan jag säga “detta är intressant och spännande, nu kör vi!”. Det som händer här och nu är viktigt att bevara för framtiden.

I egna projekt kan jag dokumentera upplevelserna från mitt eget liv. Ingen bildbeställare i hela världen skulle gett mig ett uppdrag att fota mina vardagliga händelser, därför är det så viktigt att ge sig själv det uppdraget. Det kan vara lätt att glömma att man har en helt unik och gratis åtkomst till händelserna i sitt eget liv. Det viktiga är att öppna ögonen, inse hur intressant det här människolivet är och att ha med kameran överallt.

Det finns ett bra uttryck i fotojournalistiska kretsar som lyder “shoot your own backyard”. När jag pluggade fotografi var det många som verkade insnöade i att bilder måste vara svåra att ta för att de ska bli bra. Här är vi förstås inne i ett väldigt subjektivt territorium, men min erfarenhet är att det inte nödvändigtvis finns någon automatik i att bildkvalitén växer synkront med svårighetsgraden. Motiverna och historierna finns överallt. Det är bara ens eget tänkesätt som står i vägen för att fotografera de nära omgivningarna.

Warning: Undefined variable $post in /customers/c/c/0/bjarteedvardsen.com/httpd.www/frilans/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22 Warning: Attempt to read property "ID" on null in /customers/c/c/0/bjarteedvardsen.com/httpd.www/frilans/wp-content/plugins/hemlock-core/inc/social_share.php on line 22

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.